Ágil Bt.

Ágil Bt.

"When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps."
Confucius


Nyelvtanítási gyakorlatom során sokan teszik fel a kérdést, hogyan lehetséges egy meglévő nyelvtudást továbbfejleszteni tanári segítség nélkül. Kétség kívül igaz, hogy a tanárral való együtt tanulás erős motivációt vált ki a diákból, a külső késztetés belső késztetéssé alakul át, és ez a pozitív tanulni akarás hozzásegíti fejlődéséhez. Természetesen az se megoldható, hogy valaki egész életében nyelvtanári segítséget vegyen igénybe, szükség van önálló fejlesztésre is.

Tegyük fel, hogy megvan a pozitív hozzáállásunk és eltökéltségünk. Mik a lehetőségek? Manapság az internet világában ennek a feladat a kivitelezése egyre könnyebb.

A nyelvtan elsajátítása a legegyszerűbb feladat, rengeteg online feladatot találunk a világhálón (igeidők, passzív szerkezet, függőbeszéd, feltételes mód, stb). Az online feladatok előnye az azonnali visszacsatolás, egyes esetekben pedig email cím megadása mellett szöveges visszacsatolást kapunk.

A szövegértési készséget nagyon sok olvasással fejleszthetjük. Kedvenc angol tanárom a középiskolában szoktatott rá az idegen nyelven való olvasásra, hála neki, leomlottak azok a félelmek, hogy nem értem meg a szöveget, illetve hogy ez csak bonyolult szótározási művelettel lehetséges, ez viszont szó szerint megöli az olvasás élvezetét. Rájöttem arra, hogy csak az első pár oldal a kritikus, azután összeáll a történet, és sodródok a cselekménnyel. Szótárazni akkor érdemes, ha egy szó többször is felbukkan, ilyenkor már kíváncsi az ember a jelentésre, és ezáltal jobban is fog rögzülni. Az olvasásánál az a cél, hogy összeálljon a kép (the picture), és megértsük a történetet (kb. 70% megértési arány már élvezhetővé teszi az olvasást). Hihetetlen sikerélményt nyújt az első könyv végigolvasása, és mint sok más mindenben, itt is meg lehet szerezni az olvasásban való jártasságot. Arra is rájöttem, hogy az idegen nyelven való olvasás során észrevétlenül épülnek be a szavak az agyunkba, minden különösebb erőfeszítés nélkül sajátítjuk el azokat. Az is fontos, hogy tudásszintünknek megfelelő könyvet válasszunk, erre számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre (pl. Penguin readers 1-6 szintig).

A beszédértésnél szintén rengeteg a lehetőség. Egészen a kezdőtől a haladóig különféle oktató hanganyagok illetve videók találhatók az interneten, bőven lehet belőlük válogatni. Ha valaki már magasabb szinten van, ajánlom a TED videókat, ahol fantasztikusan érdekes előadásokat nézhetünk meg, általában 4-20 perc közötti hosszúságban, és a hanghoz leírt szöveg is választható. Bele lehet kóstolni a filmnézés világába is, bár ezen a téren nagyon vegyes a tapasztalatom. Előfordul olyan akcentus is bennük, ami számomra alig-alig érthető, más színészeket viszont remekül lehet követni. Ezért ne csüggedjünk, ha ez nem mindig sikeres vállalkozás. Tapasztalatom szerint segíti a megértést, ha fej- vagy fülhallgató segítségével befelé kezdek figyelni, a feliratot pedig leveszem a képernyőről, mert ha van felirat, arra koncentrálok, és sokkal kevésbé támaszkodom a fülemre.

Az íráskészség önálló gyakorlása már bonyolultabb, de azért találunk az interneten a készséget gyakorló feladatokat, általában tesztszerű formában. Az igaz, hogy manapság az íráskészség kevésbé fontos, mint a beszédkészség, viszont, ha valaki nyelvvizsgázni szeretne, az írás feladatot nem kerülheti el. Általában levelet és esszét kell írni a nyelvvizsgákon, és ehhez mintamegoldásokat adnak a nyelvvizsgaközpontok, de magát a készséget nem tanítják meg.

Igazából a beszédkészség az a készség, ami manapság messze a legfontosabb a nyelvtanulásban, és a legkevésbé lehet önállóan, támogató partner (pl. tanár) nélkül elsajátítani. Természetesen azért valamennyire lehet magunkat önállóan fejleszteni(pl. Az autóban félhangosan mesélünk egy témáról, meglepően hasznos tud lenni), de ez nem hoz látványos javulást. Az külön szerencsés helyzet, ha a környezetünkben angolul tudunk csak valakivel kommunikálni (pl. multinacionális vállalati környezet, külföldi barát, stb.), mert ez remek gyakorlási lehetőség.

Ajánlhatom még mindenkinek a Duolingo ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló alkalmazást, rendszeres használata szintén fejlesztő hatású.

A fenti ismertetőből látszik, hogy nem elveszett ügy az önálló angol nyelvtanulás, de rendkívül fontos kiemelni, hogy nagyon erős belső motivációra van szükségünk, ha a nyelvtanulás ezen formáját választjuk.